August Wilson

August Wilson är en amerikansk teater- och manusförfattare som med sitt gedigna arbeta och insatser fortfarande tar platsen som en av de mest uppmärksammade och inflytelserika teaterförfattare genom tiderna.  August Wilson är ett typiskt exempel på en man som har haft sin karriär som en stor drivkraft i livet. Hans föräldrar ville att han skulle bli advokat och skickade honom att ta värvning i armen vilket han lämnade efter endast ett år trots att han skrivit kontrakt för tre. Han visste att hans karriär var hemma i sitt rum, där han kunde skriva om världens alla hörn och bygga upp sina berättelser.

När Wilson var 20 år började han skriva poesi och skickade in dessa till alla möjliga tidningar för att hitta kraft och inspiration. 1968 grundade han tillsammans med vännen Rob Penny en teater i Pittsburgh som fick namnet Black Horizon Theater. Där satta han upp sin allra första pjäs Recycling. Under resten av 60-talet och 70 talet satte han upp pjäser med diverse olika teman. Några värt att nämna är tillexempel The Homecoming och Fullerton Street. År 1990 flyttade August Wilson till Seattle efter sin skilsmässa från Judy Oliver och fick där kontakt med Seattle Repertory Theatre som satte upp hans nu världskända show How I Learned What I Learned som vann flera priser. Denna tillhör en av de 10 pjäser som går under samlingsnamnet Wilson’s Pittsburgh Cycle. 9 av dem utspelar sig i Pittsburgh och en av dem utspelar sig i Chicago. De utspelar sig alla under olika årtionden och skildrar de svartas erfarenheter och upplevelser inom teaterindustrin.

Augusts verksamma tid

mest känd för sitt bidrag till att skriva manus för Hollywood-filmer
mest känd för sitt bidrag till att skriva manus för Hollywood-filmer

Under hela sin verksamma tid har August alltid varit delaktig och stått upp för de svartas rättigheter och kämpade hela tiden för att få en jämnare fördelning i branschen och att anställning skulle baseras på kunskap och kultur istället för hudton. En annan pjäs som väckte stor uppståndelse var Fences (som senare också gjordes om till en film där både Denzel Washington och Viola Davis medverkade). Denna pjäs släpptes år 1987. För allmänheten är däremot Wilson kanske mest känd för sin medverkan till att skriva manus för Hollywoodfilmer. Däribland har vi redan nämnda filmatiseringen av pjäsen Fences som vann både Tony Award och Pulitzer Prize. Andra kända filmer är till exempel The Piano Lesson och Two Trains Running som också fick stor uppmärksamhet bland både tidningar och allmänheten. Under sitt liv fick också Wilson en del utmärkande placeringar som till exempel doktor av humanitära åtgärder på University of Pittsburgh där han satt i styrelsen under åren 1992 till 1995.

Medans hans offentliga liv tog fart så var hans privatliv lite mer fallande. Wilson var till exempel gift tre gånger och fick barn med två av dem. Hans sista fru Constanza Romero träffade han under en inspelning av The Piano Lesson och de var sedan gifta under resterande delen av hans händelserika liv. August Wilson föddes i Pittsburgh, Pennsylvania 1945 där han också tillbringade en stor del av sitt liv. Han avled den 2 October 2005 endast 60 år gammal efter en kortare tids sjukdom.