Biografer håller på att ersätta teatrar

De allra flesta av oss har besökt en biograf någon gång i våra liv. Till upplevelsen hör så mycket mer än bara filmen, det är hela stämningen man vill åt. Det är mer än att bara välja och komma överens om vilket film man ska se. Sedan ställs man inför det lika viktiga valet av snacks. Ska man ha biopopcorn eller biosnacksen? Vilken dricka? Sedan ska man hitta sin plats i salongen, och sätta sig ned i de mjuka bekväma sättarna. För ovanlighetens skull så ser man på reklamen som visas innan filmen, med nöje. Gå på bio är en aktivitet som uppskattas av hela familjen, ung, som vuxen och som gammal. Biobesökarna har stabilt ökat de senaste 29 åren, medan teaterbesökarna lika stabilt dem har minskat. Trots detta hotas mindre och fristående biografers överlevnad av den nya momshöjningen som trädde i kraft år 2017. Den nya momsen gör nu att biograferna kommer tvingas betala momsen med hjälp av sin vinst vilket gör att de ekonomiska marginalerna minskar. Många är missnöjda med den nya kulturreformen då man anser att biofilmer också är kultur. Bio är en mer folklig och för allmänheten lättillgänglig konstform än den dyrare och mer komplexa scenkonsten. Det är lättare och mer ekonomiskt att ta med barnen och se ”Mamma Mia, Here We Go Again” än att se ”Hamlet”. Det är både synd utifrån att det perspektiv att när biljettpriserna höjs kommer blir de dyrare för besökarna, särskilt eftersom intresset för att se film har ökat.

Andra anledningar

Andra anledningar
Andra anledningar

En annan av många anledningar till att teatrarna tappar sina besökare till biograferna kan vara det att biograferna försöker utöka sin repertoar. De visar inte enbart Hollywoodfilmer utan visar också inspelade versioner av dans-, teater, och operaföreställningar. Tack vare detta är man ju faktiskt biograferna med och bidrar till  att göra scenkonsten mer tillgänglig till allmänheten som inte har möjlighet att ta sig till en teater eller ett operahus. Förutom att visa föreställningar på bioduken så har man börjat visa konserter, sportevenemang, dokumentärer och gamla filmklassiker. Det känns mindre främmande att gå och sätta sig i en biosalong som man gjort många gånger förut, än att göra det på en teater. Förra året höjde man momsen för enskilt biljettpris vid biobesök. Momsen höjdes från 6 % vilket är den vanliga momssatsen för kulturevenemang som teater och operor, till 25 % som är allmän momssats. Höjningen innebär ungefär att man nu får betala 6–20 kr mer per biljett beroende på biografens storlek. Beslutet fattades på regeringsnivå då man vill göra förändringar i den statliga filmpolitiken och att momshöjningen var en del av de reformer som genomfördes. Tanken bakom beslutet är att man vill finansiera utvecklingen av svensk filmpolitik med hjälp av de intäkter man får av momsen. Vill man alltså en fredagskväll i centrala Stockholm gå och se ”Mamma Mia, Here We Go Again” får man räkna med att betala 125 kr + reservationsavgift. Slutsumman blir alltså ungefär 150 kr per biljett. Vilket blir ganska många kronor för en familj.

Även om biograferna har fler besökare än teatrarna är de alltså bara dem som påverkas utav momshöjningen, trots att biografer i också räknas till kultur