Dramatikern Martin McDonagh

Martin McDonagh är en prisbelönt dramatiker med irländskt ursprung som är uppväxt i England. Han har flera järn i sin eld och arbetar ständigt med nya projekt i det tysta. Han är en självlärd, flitig och passionerad manusförfattare som främst är dramatiker, men även regisserar sina egna teaterpjäser och filmer.

Martin hoppade av skolan redan som 16 åring för att kunna ägna sin tid åt att skriva och detta har tveklöst varit den största faktorn till hans framgångar. Martin har aldrig velat vara den som går till ett “normalt” arbete. Han har skrivit och regisserat sina spelfilmer, pjäser och manus ensam.Martin är en man, som med sitt mörka sinne, inte är lik de andra i samma bransch som gärna, mycket och ofta står i rampljus. Han säger till och med om att han inte tycker om teatern i dess form lika mycket som spelfilmen, men har trots detta skrivit fler manus som har blivit just pjäser. Han är inte rädd för att säga sina åsikter.

Martin är mycket begåvad och har för sitt arbete, fått ett flertal utmärkelser och priser.

Oscar för bästa kortfilm

Oscar för bästa kortfilm
Oscar för bästa kortfilm

Första priset blev en Oscar för bästa kortfilm. Priset fick han för sin första film han skrivit och regisserat, “Six shooter” (2006), som är en svart komedi. Med filmen “The Lieutenant of Inishmore” fick han också ett pris 2006, en Tony Award. “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” (2017) har vunnit People’s Choice Awards och fått fyra vinster på Golden Globes, bland annat för “Best Screenplay”. Denna film spelades på Venedig Filmfestival och blev väldigt hyllad både av kritiker och publik. Martin har också vunnit ett British Academy of film and televisions arts. Han har även tilldelats Critics’ Circle Award två gånger och Laurence Olivier Awards tre gånger. Hans debutpjäs heter “The beauty queen of Leenane” och som första gången sattes upp på Irland, men som två år senare kom att spelas på Broadway i New York. Den handlar om den plats han spenderade sina barndomssomrar på, och är en historia som, likt alla andra av hans verk, är mörk och djup. Hans uppsättningar brukar ofta vara provocerande och på gränsen till sadistisk i sina manus. De handlar många gånger om olika nivåer av hämndkänslor till följd av barndomar fyllda med orättvisor. Detta blir Martin ofta hyllad för då nattsvart sinne kan skapa teaterpjäser och filmer där det blir en annorlunda hajp och ofta skiljer sig från det man förväntar sig. Martin McDonagh har satt upp ett flertal av sina pjäser i Sverige under lite mer än 10 år på olika platser i landet. Flertalet av pjäserna har satts upp mer än en gång, bland annat “The beauty queen of Leenane” som varit mycket populär.

Känner man inte till Martin sedan innan, är det helt klart värt att kolla upp någon av hans pjäser eller filmer, då Martin själv verkar onekligen intressant och därmed även hans manus, speciellt om man tycker om och är fascinerad av historier med mörkare ton. Inget lättsamt så långt ögat kan nå.