Fler kända teatrar och biografer

Lås oss prata om teatrar och främst om kända teatrar runt om i världen. Upptäck dramaskådespel från Europas mest kända teatrar. Oavsett om det är bio, opera eller teater som tillfredsställer ditt kulturella intresse, är Europa födelseplatsen för några av världens mest berömda och etablerade biografer och teaterplatser.

Shakespeares Globe, London

Hela världen är en scen, och i hela världen finns det få mer kända än denna teater. När Englands puritaner stängde världen 1642 skulle det ta lång tid innan gardinen steg upp igen på William Shakespeares hemmabio. Men 1997 öppnade en rekonstruktion av lekhuset bara några hundra meter från platsen där Shakespeare är skrev många av sina teaterföreställningar. Fyra hundra år efter hans död fortsätter Shakespeares Globe att leva upp sina verk med fantastiska produktioner framförda i utebiografen, samt modernare verk, utställningar, familjeevenemang, skådespelarkurser med mer.

Cinema Odeon, Florens

Varning: du kanske aldrig blir tillfredsställs av en resa till den lokala bion igen. Odeon Firenze, en 1922-byggd Art Deco-teater som ligger i ett renässanspalats (Palazzo Strozzino, byggd 1462), är den typ av film som skulle göra det mycket svårt att hålla ögonen på filmen om de inte vänder sig till Släck ljuset. Med en målad glasskupol eller kupol och en fantastisk interiör spelar denna biograf i hjärtat av Florens filmer med italienska undertexter för lokalbefolkningen.

Palais Garnier, Paris

Kanske världens mest kända operahus, Palais Garnier är unik byggnad med förgyllda statyerna som toppar den utslitna fasaden, och den stora vita marmortrappan och den stora Grand Foyer. Palais, som öppnade 1875, har ett hästskoformat auditorium, designat för publiken att se och ses, och dekorerat med Belle Epoque (”Beautiful Era”) -underverk med en 8-ton brons- och kristallkronkrona. Palais används för opera och balett, men byggnaden är utan tvekan värd ett besök även om du inte ser en föreställning.

Teatro dell’Opera di Roma, Rom

Vill du höra Verdi eller Puccini uppträda på hemmaplan i Italien? Med fantastisk akustik som kännetecken är gör Teatro dell’Opera di Roma magnifik. Detta fantastiska operahus byggdes 1880, och ursprungligen känt som Costanzi-teatern, och har moderna bekvämligheter som luftkonditionering för att göra ett besök lite mer bekvämt. Om du föredrar att sitta utomhus, kika på en sommarföreställningar i Baths of Caracalla, en utomhusteater i ruinerna av ett romerskt badhus.

Nationalteatern, Prag

Nationalteatern, Prag
Nationalteatern, Prag

I en stad full av unika byggnader så krävs det sällan något mer speciellt för att sticka ut, men Prag nationalteater gör just det. Med utsikt över floden Vltava och inför Prags slott är teatern inte bara Tjeckiens ledande klassiska plats, utan är arkitektoniskt fantastisk och en viktig symbol för tjeckisk stolthet. Stora insamlingar från allmänheten finansierade teaterns byggnad, som öppnades i juni 1881. Men bara två månader senare behövdes en donation igen för att finansiera en återuppbyggnad av teatern igen efter en förödande brand. Idag erbjuder teatern tjeckiskt och internationellt drama, balett och opera. Detta var några av de mest kända biograferna och teatrarna i Europa. Hoppas att du får en chans att besöka en eller flera.