Kända teatrar i Sverige

Det kan kanske vara svårt att tänka sig men i Sverige är det relativt populärt att gå på teater. Dock har intresset det senaste året minskat och man har förlorat några av besökarna till biosalongen istället enligt myndigheten för kulturanalys. I en jämförelse gjord av ovan nämnd myndighet så har teater besöken minskat från 47% besök under slutet av 80 talet till dagens ungefärliga 39%. Det finns dock en drös av teatrar i Sverige och många av dem är riktigt stora och några av dem även berömda

Den största av dem alla

Om vi blir ombedda att tänka på en teater så tänker nog de allra flesta av oss säkert på Dramaten och det officiella namnet är Kungliga Dramatiska Teatern. Dramaten ligger i Stockholm och är den största teatern som finns i Sverige, teatern är också Sveriges nationalscen. Själva teatern grundades år 1788 av Gustav III och det är en mycket populär teaterscen och otaliga pjäser har spelats här under århundraden. Själva teatern består av 6 stycken olika scener där den största scenen är Stora scenen som har plats för 770 stycken gäster. Förutom Stora scenen så finns också Lilla scenen som i sin tur har plats för ungefärliga 340 stycken gäster. Tornrummet, målarsalen, lejonkulan och elverket är namnen på de andra mindre scenerna på dramaten. På Dramaten spelas omkring 1000 stycken föreställningar varje år. I Stockholm finner vi också bland andra Göta Lejon, Maximteatern och Oscarsteatern.

Sveriges äldsta stadsteater

Sveriges äldsta stadsteater finns att hitta i Göteborg, invigningen skedde 1934 men verksamheten startade redan 1918, numera finns 128 stycken anställda vid teatern. Både klassiska och moderna klassiker spelas här. Den stora salongen är hästskoformad och här finns plats för hela 1010 stycken besökare, arkitekturen är inspirerad från 1930 talet och trapphuset är vida berömt. Teatern är också känd för sin avancerade teater maskin där vridscenen är hela 18-meter i diameter och 4 våningar djup, maskinen är höj och sänkbar och rör sig på vagnar över två hela plan. Ateljeer, kostymer och diverse attribut finns också på teatern.

Kända på senare tid

Kända på senare tid
Kända på senare tid

Lisebergsteatern är idag en av de ledande scenerna i Sverige och numera en klassisk scen för bland annat olika revy uppsättningar, olika familjeföreställningar och diverse komedier. Teatern var från början ett planetarium och invigdes 1944 men redan under 1948 stängde man planetariet och teatern blev fokus istället. Här har sedan dess bland andra skådespelare som Max Von Sydow och Laila Westersund underhållit besökare. Väl värt ett besök.