Kända teatrar i världen

Det finns olika sätt att få utlopp för sin kulturintresserade ådra. En av dessa är att besöka en teater och se en känd eller mindre känd föreställning. Eller njuta av en konsert. Det finns olika teatrar världen över och är man en teaterintresserad person så är ett besök nästintill ett måste.

Royal Albert Hall

Denna teater finns i London och är en av världens mest kända teatrar. Den invigdes 1871 efter fyra års byggande och är uppkallad efter den dåvarande prinsen, Prins Albert. Denna teater har en publikkapacitet på över 5500 personer. Oavsett om man tycker om hiphop, rock, balett eller komedi så är detta en plats man kan finna det man söker. Det är många kända personer som har gjort uppträdanden här. Något som utmärker denna byggnad är att den har en glaskupol med järnram.

Operahuset i Sydney

Denna makalösa byggnad designades av dansken Jörn Utzon och den invigdes 1973. Byggnaden räknas som Sydneys mest kända byggnad på grund av sitt sfäriska utseende. Kaklet som finns på operahuset kommer från Höganäs i Sverige. Det som avgjorde att just detta var Sydneys nästa operahus var en tävling som hölls 1956 där 233 designer var presenterade och som slutligen Utzon stod som vinnare. Varje år besöks operahuset av 8.2 miljoner besökare och det är en av Sydneys största turistattraktion.

Dramaten i Stockholm

 Kungliga dramatiska teatern
Kungliga dramatiska teatern

Dramaten, eller den Kungliga dramatiska teatern som är dess fullständiga namn, ligger i Stockholm. Teaterhuset ligger vid Nybroplan och har gjort detta sedan 1908.  Den har fyra scener varav den största scenen rymmer 770 besökare. Den Kungliga Dramatiska teatern grundades dock 1788 av Gustaf III och hade sin ursprungliga plats bredvid det Kungliga slottet, men den har flyttats runt av olika anledningar. 1793 fick den flytta till Kungsträdgården på grund av att huset var nedgången och slitet. 1825 så utbröt det en eldsvåda som gjorde att de fick flytta ytterligare en gång. Dramaten gör inte enbart teater för vuxna utan även för barn och ungdomar upp till 19 år. Just nu spelas det olika teatrar för olika åldrar och biljetter kan man bland annat köpa på deras hemsida.

Operahuset i Boston

Operahuset invigdes 1928 och har med åren blivit ett hem åt Boston Ballet. Det byggdes till hyllning till den populära och ledande personen Benjamin Franklin Keith. Hans popularitet berodde på att han uppträdde på USA:s vaudevillescen. Senare blev byggnaden Opera Company of Bostons hemscen. Efter många lyckade föreställningar så rådde det tyvärr svåra tider för operahuset och de var tvungna att stänga ner. Under denna tid så förfaller huset och man trodde att det var slutet. Men 2004, efter övergripande renoveringar så invigdes operahuset på nytt. Med hjälp av experter så lyckades man att återskapa en del av originalinredning och exteriör. Däribland Carrara marmorn och bladguldstäckta inredningen.

Dessa fyra teatrar är ett axplock av vad som finns i världen. Är man en teaterfantast så borde dessa fyra finnas med på listan att besöka. Det blir garanterat ett minne och en upplevelse för livet.