Kungliga Operan i Stockholm

Stockholms Kungliga Opera, eller bara Operan som den vardagligen kallas, finner du vid vattnet i stadsdelen Norrmalm, nära Kungsträdgården. Den pampiga fasaden vetter ut mot Gustav Adolfs torg och Stockholms ström. Kungliga Operan grundades i januari 1773 av den dåvarande kung Gustav den tredje. Samma år grundade han även Kungliga Baletten som huserar i samma byggnad. Kungliga Operan är alltsedan sjuttonhundratalet vår svenska nationalscen för balett och opera. När kungen grundade operan fanns inte operahuset så som vi känner till det idag. Verksamheten låg då i Stora Bollhuset (även kallat Bollhusteatern) på Slottsbacken i Gamla stan. Byggnaden hade fått sitt namn då det tidigare var en idrottsanläggning men som numera verkade som teaterbyggnad.

Här spelades år 1773 Sveriges första operaföreställning. År 1775 fick arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz i uppdrag att rita det nya operahuset vilket skulle uppföras vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Adelcrantz hade tidigare ritat Drottningholms slottsteater. Byggnaden stod färdig för öppning år 1782 och det var i detta hus som Gustav III senare skulle träffas av dödande skott i samband med en maskeradbal i mars år 1792. Huset revs ganska exakt hundra år senare. Efter detta, år 1898, öppnade det nybyggda Oscarianska operahuset, namngett efter dåvarande kung Oscar II. Huset ritades av arkitekten Axel Anderberg. Det är denna byggnad som vi har än idag. Operahuset har totalt tretton våningar, över tusen rum och den stora operasalongen rymmer omkring elva hundra åskådare. Med åren har operahuset blivit slitet och det börjar också bli trångt, särskilt bakom scenen. Flera förslag har tagits upp angående att bygga ett nytt operahus. I dagsläget finns dock endast plan på att renovera och bygga ut den befintliga byggnaden.

Bakom kulisserna

Bakom kulisserna
Bakom kulisserna

Kungliga operan är ett statligt aktiebolag och innehar därmed en bolagsstyrelse. Det är ägaren, det vill säga staten, som utser vilka som ska sitta i styrelsen. Verkställande direktör och chef för hela baletten (bokstavligen) är för närvarande Birgitta Svendén. Operan består av flera olika yrkesgrupper som arbetar tillsammans för att skapa den magi och mystik som ett operahus ofta förknippas med. Att skapa en föreställning är ett utpräglat teamarbete. Bakom kulisserna hittar vi bland annat regissörer, koreografer, kostymdesigners, ljussättare och scenografer vilka tillsammans skapar en bild av vad de vill åstadkomma. För att sedan bygga upp deras gemensamma vision arbetar bland annat kostymskräddare, scentekniker och sminköser med mera. Totalt rör det sig omkring 200 personer bakom kulisserna. Sist men inte minst har vi musikerna, operasångarna och dansarna. Det är dessa kvinnor och män som levererar slutprodukten till publiken. Operan har även verksamhet för unga och förutom barn- och ungdomsföreställningar anordnas också olika typer av barn- och ungdomsaktiviteter.

Klackarna i taket

I samma lokaler som Kungliga Operan ligger Operakällaren, en anrik restaurang som fått sitt namn på grund av att den till en början låg just i källaren under Gustavianska operahuset. Att Gustav III tyckte om dans och musik har ju knappast undgått någon. Undra om han kunde ana att i hans fotspår skulle det dansas i modern tid på en av Sveriges mest kända nattklubbar, Cafe Opera. Klubben är belägen i operahuset och öppnade portarna första gången 1980.