Om teater och teaterdramatikern Molière

Teaterdramatiker är en bred benämning på fransmannen som kom att betyda så mycket för teatern idag. Den nyskapande Jean-Baptiste Molière gick även under titlarna regissör, författare, skådespelare och teaterchef. Kärt barn har många namn, men vad bidrog egentligen Molière med i sina pjäser på 1600-talet?Dramatikern skapade något nytt i sina pjäser genom att kombinera humor och tragedi. Obekväma frågor var inget Molière backade för och hans mångsidighet gjorde det möjligt att belysa människans mörka egenskaper, framförallt genom hans briljanta skådespeleri och komik. Att Molière dessutom var välkänd hos övre samhällsklasser, breddade hans publik. Folk i allmänhet roades av Molières pjäser, men också överklass och kungligheter. Allmännyttig problematik, draperad i humor och ironi, gjorde att samhällets alla klasser kände igen sig, utan känsla av mindervärde.

Bakgrund

Vem var då den store dramatikern? Molière föddes in en borgerlig familj år 1662 i Paris. Under uppväxten tjänstgjorde hans far vid hovet, vilket i sin tur fördes vidare till Molière själv. Här fick den unge dramatikern kunskaper om kungligheter och vad det innebar att röra sig i de finare salongerna. Något han senare fick nytta av. Teater var inte den självklara vägen för Molière. Han började studera juridik, men längst vägen lockade teatern och Molière kom in kontakt med ett teatersällskap. En teatergrupp hade bildats och de reste runt i Frankrike under en elvaårsperiod, med Molière själv som turnéledare.Tack vare Molières värdefulla kontakter fick teatergruppen möjlighet att provspela inför hovet, till kung Ludvig XIV stora förtjusning. Den girige, Hustruskolan, Don Juan, Den inbillningssjuke, Misantropen och Tartuffe är några av Molières mest kända verk. Dock var det pjäsen De löjliga preciöserna som satte fart på Molières karriär. Verket var det första i sitt slag att göra narr av överklassen och deras sätt att leva, och det skedde under kungens beskydd. Molière gifte sig och fick tre barn. Hans äktenskap beryktas ha varit olyckligt och Molières första barn dog i tidig ålder. Hans liv var minst sagt dramatiskt, och inte minst hans död. Den 17 februari 1673 dog Molière 51 år gammal, strax efter hans kollaps under föreställningen Den inbillade sjuke.

Vision

Vision
Vision

Frågeställning kring moral, socialt samspel och existens var gemensamma nämnare i Molières verk. Hans förmåga att sammanföra tragik och humor var en stor faktor till hans storhet. Dramatikern suddade ut, de annars tydliga gränserna genom att klä in svåra frågeställningar i fiffiga ordvitsarMolière gestaltade i huvudsak sig själv i sina pjäser och under hans senare tid, kompletterades hans humoristiska pjäser med dans och musik. Detta banade väg för vad som sedan skulle komma kallas opera. Molière var en upprorsmakare under sin tid och skapade debatter genom hans fascination för obekväma ämnen. Dessa debatter bildades framförallt inom de kyrkliga kretsarna. Molière anses idag vara en pionjär inom komediskapade och föregångare av franskklassicismen. Hans mod, med många andra frihetskämpar, har gjort att vi idag har en konstnärlig frihet och högt i tak vad gäller känsliga samhällsfrågor. Än idag visas Molières pjäser världen runt och de tycks aldrig gå ur tiden.