Om teaterskaparen William Shakespeare

Som många vet så växte Shakespeare upp i Stratford-upon-Avon i en katolsk familj, hans mamma tillhörde antagligen släkten Arden som hade adlats av Wilhelm Erövraren och hans pappa var handskmakare i staden. Många av de uppgifter som finns om Shakespeares tidigare liv är egentligen bara antaganden då man inte har hittat något som med säkerhet visar på att den informationen stämmer men man antar att Shakespeare utbildades vid Stratford grammar school och det är med största sannolikhet där han fick sina kunskaper i latin. Det finns många olika legender och fabler om Shakespeares uppväxt och skolgång och den som har mest trolig är att han vid 13 års ålder, (en siffra som varierar lite) slutade skolan då faderns ekonomiska situation inte längre var stabil. Vad han sedan gjorde finns det många olika historier om, han ska ha hjälpt fadern med att tillverka handskar, varit lärare, jobbat som slaktare men dessa uppgifter kan ej styrkas.

Den 27 november 1582 gifte sig Shakespeare med Anne Whately (Hattaway) och redan 6 månader senare föddes deras första barn Susanna och de fick senare tvillingarna Hamnet och Judith och Hamnet avled 1596 möjligen av pesten.

Teatern

Teatern
Teatern

Ingen kan med säkerhet säga hur och när Shakespeare kom i kontakt med teatern då det finns 2 perioder i hans liv som man kallar ”de förlorade åren”, den första är tiden från skolan tills han träffade Anne och den andra är 1582–1592 då man antar att han försökte skriva sina egna pjäser och hitta inspiration till dem. Han dyker då upp i London i där han först verkade som skådespelare men sedan etablerar han sig även som dramatiker med sina fantastiska historiska krönikor som tex Henrik VI och Rickard III. 1594 anslöt sig Shakespeare till skådespelarsällskapet Lord Chamberlains Men (Kings Men) och han blev kvar där under resten av sitt yrkesliv där verkade han både som författare och skådespelare. I samarbete med ett annat teatersällskap som leddes av James Burbages så byggdes teatern The Globe söder om Themsen där de första av Shakespeares pjäser sattes upp. Teatern brann ner under en föreställning av Henrik VIII 1613 och byggdes upp igen 1614. Många av hans pjäser bygger på historiska händelser och personer och han skrev drama, tragedier, komedier och bland hans verk finns några av vår tids mest kända uppsättningar som Hamlet, Macbeth, Kung Lear, Romeo och Juliet för att nämna några. Shakespeare skrev total 37 pjäser och krönikor för teatern och många av dem har också blivit film och än idag sätts hans pjäser upp på scener över hela världen. Han drog sig tillbaka från teatern runt 1611.  Han gick bort redan vid 52 års ålder och dödsorsaken är oklar men rykten florerar om feber, dålig lever, pest osv.

Det finns inga tvivel om att Shakespeares liv och verk har påverkat såväl litteratur och kultur i hela världen sedan hans debut runt 1590-talet och kommer att göra det så länge vi har tillgång till böcker, teater, film osv. Vem kan säga att de aldrig har använt den världskända frasen ”att vara eller inte vara…”