Teater är här och nu

Ibland känns det som att timvisarna på klockan snurrar fortare och fortare. Vi ska hinna kolla Facebook-flödet och gilla bilder på Instagram samtidigt som mobilen plingar till då och då. Det gäller att vara anträffbar 24 timmar om dygnet för att inte missa något i vårt konkurrenskraftiga samhälle. Gurus och KBT-terapeuter över hela världen försöker febrilt uppmana oss att leva i nuet. Var medveten om dina tankar och känslor, var här och nu! Vi har svårt att lyssna på dem när de menar att man är effektiv när man gör en sak i taget. Vi VET ju att vi måste utnyttja dygnets alla timmar till max och göra flera saker samtidigt. För att ständigt hålla oss uppdaterade och på samma gång förnöja oss går vi på bio och ser de senaste filmerna. Andras liv rullar fram på biograferna och har vi tur hinner vi reflektera över de tankar och känslor som filmens budskap ger. Men stopp nu. Paus! Det finns ett annat ställe som erbjuder kulturell njutning med tillhörande reflektioner, som på köpet ger mer mindfulness är biografen. Oftast också billigare. Teatern.

Tacksamhet och mindfulness

Teaterbiljetter för barn kostar i stort sett lika mycket som biobiljetter. En teaterbiljett för vuxna kostar ungefär som en biobiljett, ibland det dubbla, men det finns många sätt att hitta billigare biljetter. Ofta finns paketpriser och olika abonnemang som ger upp 50 % rabatt på biljettpriserna. Generalrepetitionen brukar man få se för halva priset, och på de största teaterscenerna kan man köpa restplatser för halva priset om man går till biljettkassan en timme innan föreställningen börjar. Många teatrar erbjuder också 10% rabatt för sällskap på tio personer, och på somrarna erbjuds gratis utomhusteater på många håll.

differentierade priser
differentierade priser

Men det bästa med teatern är mötet mellan skådespelare och publik. Och det är där som mindfulness verkligen kommer in. Föreställningen som du beskådar utspelar sig bara här och nu. Den går inte att spara, och även om skådespelarna kan sina repliker utan och innan så beror deras känsloyttringar på dagsformen och den energi som medspelarna och publiken bidrar med. Om du går och ser samma pjäs dagen efter, så skiljer den sig lite från den som spelades dagen innan. På teatern har du friheten att själv välja vad du finner mest intressant. Allt händer just nu i ett rum med genomskinlig vägg mellan skådespelarna och publiken. Vi kikar in nästan olovandes och får ta del av främmande människors liv. De berör oss mer än de karaktärer som visas upp på biografens tvådimensionella skärm, där kamerans vinklar och inzoomade bilder styr vår uppmärksamhet, och gör det lättare för oss att distansera oss från känslorna. Efter teaterföreställningen får du tacka skådespelarna med en applåd och på så vis återgälda dem för det som de har bjudit dig på. Publiken kan till och med välja att ge stående ovationer om föreställningen berörde extra mycket. På biografen skyndar du dig kanske ut under filmens slutmelodi och missar den underbara känslan av att få ge tillbaka och visa tacksamhet. Ännu närmare kommer vi om vi går på improvisationsteater eller interaktiv teater där våra åsikter läggs in i föreställningen, och ibland får vi till och med vara med och gestalta.

Vad sägs till exempel om en Spökvandring i Gamla Stan?