Teater och dess historia

Teaterns ursprungsland är Grekland och där fanns en teaterkultur som blomstrade under antikens Grekland omkring 700 f.Kr. Fast vissa påstår att teatern är mycket äldre och att föreställningar genomfördes redan 2 500 f.Kr. Oavsett när teatern kom så hände mycket på Atens stadsteater och den var en viktig skådeplats för politiken, kultur och militären.

Inom teatern i Grekland växte det fram tre väsentliga genrer inom teatern under antika eran. Dessa var – tragedin där en betydelsefull person som huvudroll som en kung eller general. Under året 486 f.Kr skapades den andra genren – komedin, som hade lyckliga och lättsamma slut. Satirisk teater är den tredje genren som hade en underton av satir.

Teater i antikens Rom

Det var först under 400-talet f.Kr som teaterföreställningar började utvecklas ordentligt i Rom. Föreställningar kunde ske på olika sätt, allt från etruskiska aktörer på teatrarna och gatuteater, till festivaler och nakendans. Föreställningarna var för det mesta komiska där det gjordes narr av kända personer i Rom.

Medeltidens teater

Medeltidens teater
Medeltidens teater

Under medeltiden var det vanligt att iscensätta legenderna om kung Arthur, men det fanns även föreställningar som hade romerska teman. På medeltiden fanns mysterieskådespel som skildrade episoder tagna från Bibelns både testamenten. Mysterieskådespel skedde på gator och torg som framfördes av amatörer, men sent 1500-talet så förbjöds denna typ av teater. Annars kunde publiken även titta på mirakelskådespel, då föreställningarna handlade om och gestaltade helgons liv.

Svensk teaterhistoria

Den svenska teaterhistorien började för ett flertal hundra år tillbaka. Då det kunde vara allt från en gycklares spel och små föreställningar på marknadsplatserna, till förställningar för självaste kung Gustav III. Startpunkten med teater i Sverige och resten av Norden var Eddan och är en samling av verser och nordiska kväden. Då kväden kan jämföras med poesi. Detta blev små skådespel och vartefter kristendomen fick allt större spridning i Sverige kom även kyrkospelen få allt mer betydelse.

Det fanns även gycklare och kringresande teatersällskap som reste runt på olika marknader och städer som roade människor genom flera århundranden. När Gustav Vasa var kung såg han till att teatern kom in i hovet och dess kungliga kretsar. Gustav Vasa lät bygga en teater och hovkapell under år 1526.

På 1700-talet som också kallas teaterns århundrande då Gustav III lät bygga Drottningholmsteatern och Condidencen på Ulriksdal. Det spelades även teatern på flera ställen runt om i landet under den eran. Dessutom byggs den kungliga dramatiska teatern i Stockholm. Under århundrandena 1800 och 1900 har teatern i Sverige utvecklas och sprider sig alltmer tack vare tillkomsten av alla de nya kommunikationsmedierna.

Idag är den svenska teatern en mötesplats för kulturen, demokratiska dialoger, underhållning, inspiration, samhällsfrågor och så mycket mera. Svensk teater håller inte enbart till bland alla de scener som finns i Sveriges städer, utan teater spelas även i folkparker, på sjukhus och inom skolans värld.

Svenska teatrar

Det finns några teatrar som är mer kända i Sverige jämfört med andra. Några av dessa är Dramaten som har funnits sedan 1788 och Kungliga Operan som blev national scenen i vårt land år 1773. Dessa teatrar grundades av Gustav III. Lorensbergsteatern finns i Göteborg och har funnits sedan 1916. Göta Lejon finns på Södermalm i Stockholm och var till en början en biograf på 1920-talet.